Waarom zou ik een website laten maken als ik het zelf kan?

Hoe krijg ik een goede website of shop?

Sta je op het punt om een website of webshop te bouwen voor je bedrijf, maar weet je nog niet of je dit zelf gaat doen, je neefje gaat vragen om dit voor je te doen of de bouw gaat uitbesteden? Als ondernemer is dit een lastige afweging, waarbij je niet altijd over de juiste kennis beschikt om een goede keuze te maken.

Om een goede afweging te maken, is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken van je bedrijf. Heb je voldoende tijd en kennis om zelf de administratie te doen? Of besteed je dit liever uit aan een administratiekantoor die beter en sneller is, waardoor je meer tijd overhoudt om te doen waar jij goed in bent: ondernemen. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van je website voor jouw bedrijf, want ieder uur dat je bespaart door het uitbesteden ervan, kun jij weer in je eigen dienstverlening steken en dat levert weer geld op.

Zelf doen?

Op internet worden veel doe-het-zelf pakketten aangeboden om een goedkope/gratis website te maken, maar in de praktijk is dit helemaal niet goedkoop of gratis. Zo worden er advertenties op je website geplaatst en moet je extra betalen voor je eigen domeinnaam of e-mailadres. De mogelijkheden om het ontwerp en de navigatie van je website aan te passen zijn zeer beperkt. Er zijn geen extra functionaliteiten beschikbaar zoals het integreren van je social media kanalen in je site. 

Je moet je ook afvragen of het zelf bouwen van je website wel gaat lukken. Bij twijfel: niet doen, want je staat er helemaal alleen voor. De aanbieders van doe-het-zelf tools beschikken vaak niet over een grote support afdeling. Om toegang toe te krijgen tot uitgebreide ondersteuning bij het bouwen van je site moet je vaak een duurder pakket afnemen, waarvoor je net zo goed een professional kunt inschakelen. Houd ook rekening dat geen enkele professional jou gaat helpen met een doe-het-zelf tool. Het kost je veel tijd doordat je kennis en ervaring moet opdoen in het bouwen van een site. Daarnaast valt het resultaat vaak tegen, de site ziet er dan niet zo mooi uit zoals je het had verwacht. Daarom is het gebruik van goedkope/gratis software niet aan te raden wanneer je een professionele website wilt bouwen.

Je neefje vragen?

Vraag je eerst af of je voldoende vertrouwen hebt in de capaciteiten van je neefje. Dat hij beter is met computers wil nog niet zeggen dat hij een goede website kan bouwen. Vergeet ook niet dat zijn beschikbaarheid beperkt is. Wie weet gaat hij verder studeren, heeft hij over een jaar een fulltime baan of is het contact verwaterd en is er niemand meer die de website kan onderhouden. Hij zit er wellicht ook niet op te wachten om het tijdens verjaardagen over de site te hebben.

Of uitbesteden?

Een professionele en moderne website is een manier om je bedrijf naar een hoger plan te tillen. Je site of shop is de spil in het proces van je onderneming en vergeet niet dat je website onderdeel is van een groter doel dat je bedrijf nastreeft. Een bezoekje van een potentiële klant aan de website kan een cruciale factor zijn voor het bereiken van dit doel. Het uitbesteden van de bouw van je website hoeft niet duur te zijn als je nagaat dat dit je veel tijd en moeite bespaard, waardoor je tijd vrijmaakt om te ondernemen. De tools die een website ontwikkelaar gebruikt zijn professioneel en er zijn voldoende mogelijkheden om het ontwerp en de functionaliteiten aan te passen naar eigen wensen. Vaak biedt een website bouwer de hosting, beheer, domeinnaam, beveiliging en e-mail in een compleet pakket aan.

Alleen een site of shop voldoende?

Vraag je ook af of het bouwen van alleen een website of shop voldoende is om het doel van je bedrijf te realiseren. Het is vaak ook belangrijk om marketing campagnes te ontwikkelen die voor bezoeken en aankopen via je site zorgen. Denk bijvoorbeeld aan zoekmachine optimalisatie en marketing, social media en e-mail marketing. Er zijn internet bedrijven die de ontwikkeling van je site en marketing campagnes aanbieden voor een gunstige prijs, zodat je alles onder een dak kunt uitbesteden aan professionals die je helpen om je bedrijf te laten groeien.